etoliko.gr forum
Μάιος 22, 2012, 06:12:59 πμ *
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
 
  Αρχική   Forum   Βοήθεια Παιχνίδια Αναζήτηση Σύνδεση Εγγραφή  
Σελίδες: [1]   Κάτω
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: Σχολιασμός: Προτάσεις για τη λειτουργία των διβαριών  (Αναγνώστηκε 2840 φορές)
0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
dimitris
Administrator
*****

Αξιολόγηση Μέλους: 0
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 95



« στις: Μάρτιος 10, 2007, 07:06:23 μμ »

Άρθρο: Προτάσεις για τη λειτουργία των διβαριών

Δελτίο Τύπου 8/3/2007


Τις θέσεις του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, ανέπτυξαν στον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Σπύρο Σπυρίδωνα , ο πρόεδρος του Φορέα Δρ Ιωάννης Καλαβρουζιώτης και ο Γραμματέας κ. Δημήτριος Λυμπουρίδης σε συ-νεργασία που είχαν στα γραφεία της Π.Δ.Ε.

Εχουν εντοπισθεί τα εξής προβλήματα:
1. Η βραχυχρόνια (ενός έτους) εκμίσθωση των διβαριών αποτρέπει τους μισθωτές από επένδυση δικού τους κεφαλαίου, προς βελτίωση της ποιότητας και ποσότητας της παραγωγής.

2. Οι ακολουθούμενες αδιαφανείς διαδικασίες ανάθεσης εκμετάλλευσης των διβαριών, δημιουργούν συνεχώς την αίσθηση της αδικίας, του παραγκωνισμού και παραγοντισμού και της έλλειψης πραγματικού ενδιαφέροντος από τους κυβερνη-τικούς φορείς για τη σωστή περιβαλλοντικά και οικονομικά διαχείρισή τους.
3. Η ανάμειξη στις αδιαφανείς αυτές διαδικασίες παραγόντων, που ουδεμία πολλές φορές σχέση έχουν με το επάγγελμα του ψαρά, προκαλούν τη δημιουργία κατα-στάσεων συναλλαγής και παζαρεμάτων επιβλαβών για τις στοιχειώδεις ηθικές αρχές που χαρακτηρίζουν την τοπική μικρή κοινωνία αλλά και για το γενικότερο δημόσιο συμφέρον.
4. Η κοντόφθαλμη, ανεδαφική και αναποτελεσματική προσπάθεια πολιτικής εκμε-τάλλευσης της εκμίσθωσης από διάφορους πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες οδηγεί στην απομάκρυνση σοβαρών ατόμων, οργανώσεων ή επιχειρήσεων από τις τε-λούμενες διαδικασίες.

Συνέπειες των προβλημάτων
Ανορθόδοξη περιβαλλοντικά και αντιοικονομική εκμετάλλευση, απώλεια τεράστιων εσόδων για το Δημόσιο και τις τοπικές κοινωνίες και τεράστια απώλεια και απουσία εδώ και πολλά χρόνια, ουσιαστικών ποσοτήτων, από την αγορά και τους καταναλωτές, υψηλής ποιότητας ιχθυοπροϊόντων όπως η πάλαι ποτέ περίφημη Μεσολογγίτικη τσιπούρα και το καταπληκτικό και ονομαστό αυγοτάραχo.

Προτάσεις του Φορέα
Το διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης, μετά από επισταμένη εξέταση του όλου θέματος και διεξοδική συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της 26ης  Φεβρουαρίου 2006, έ-χει να προτείνει τα εξής:

1. Η εκμίσθωση των διβαριών πρέπει να γίνεται με διαφανείς και αντικειμενικές διαδικασίες, π.χ. με διαγωνισμό και όχι με αναθέσεις, με βάση τους ισχύοντες κανόνες δημοπρασιών του δημοσίου, ώστε να εξασφαλίζεται η επί ίσοις όροις συμμετοχή των ενδιαφερομένων. Έτσι θα αποκατασταθεί το αίσθημα εμπιστοσύνης πολιτών και οργανώσεων του χώρου προς την πολιτεία και τα όργανά της.
2. Η διάρκεια εκμίσθωσης, κατά το πρώτο αυτό μεταβατικό στάδιο, πρέπει να είναι τουλάχιστον τριετής και με δυνατότητα διετούς παράτασης, με ταυτόχρονη ανα-θεώρηση των όρων εκμετάλλευσης, από ειδικά συστημένη για το λόγο αυτό επι-τροπή, εφόσον ο μισθωτής θα έχει επιδείξει συνέπεια προς όλες τις υποχρεώσεις του κατά την τριετία εκμετάλλευσης της λιμνοθάλασσας.
3. Η πρόταση αυτή λαμβάνει υπόψη της τα ισχύοντα βάσει του Αλιευτικού Κώδικα 420/1970, καθώς και σχετικό ενημερωτικό έγγραφο της Δ/νσης αλιείας της Νο-μαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλ/νίας.
4. Τη διετή παράταση ή μη της εκμίσθωσης θ’ αποφασίζει πενταμελής επιτροπή που θα συσταθεί και θ’ αποτελείται από εκπρόσωπο 1) Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, των Δήμων 2) Μεσολογγίου, 3) Αιτωλικού 4) Οινιάδων και τέλος 5) του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου.
5. Το ποσόν της μίσθωσης θα καταβάλλεται σε τρεις ισόποσες ετήσιες δόσεις, όση και η διάρκεια της εκμίσθωσης. Κατά την εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στον διαγωνισμό θα προβλέπεται η κατάθεση εγγυητικής επιστολής, όπως και ανάλογης σημαντικού ύψους κατά την υπογραφή της ανάθεσης προς διασφάλιση εκτέλεσης των υποχρεώσεων του μισθωτή.
6. Τα έσοδα από την εκμίσθωση θα πρέπει να κατανέμονται ως εξής 1) Στην Περι-φέρεια Δυτικής Ελλάδας το 35%. 2) στο Δήμο Μεσολογγίου το 15%, 3) Δήμο Αιτωλικού 10% 4) Δήμο Οινιάδων 15% και 5) στον Φορέα Διαχείρισης λιμνο-θάλασσας 25%.

Υποχρεώσεις του Φορέα Διαχείρισης
Ο Φορέας διαχείρισης από τα έσοδα της εκμίσθωσης αλλά και από τη συμμετοχή του σε διάφορα προγράμματα, θα έχει την υποχρέ-ωση να παρακολουθεί την ποιότητα των υδάτων των λιμνοθαλασσών, την εκτέλεση έργων βελτίωσης της ποιότητας αυτών, την παρακολούθηση της εκτέλεσης έργων από άλλους φορείς, την προώθηση λύσεων αποκατάστασης διαταραχών από παλαιότερες παρεμβάσεις και εκτελέσεις έργων, την επιστημονική υποβοήθηση του έργου του μισθωτή για τη βελτίωση της ποιότητας και της παραγόμενης ποσότητας ιχθύων και λοιπών ιχθυοπροϊόντων με βάση την αειφορία, να παρακολουθεί τη δραστηριότητα του μισθωτή ώστε αυτή να είναι σύμφωνη με τις υποχρεώσεις που θ’ απορρέουν από την υπογραφείσα σύμβαση του και γενικά θα μεριμνά για την αναβάθμιση από κάθε πλευρά του όλου οικοσυστήματος σε συνεργασία με τους Δήμους και τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιοχής όπου αυτό καθίσταται απαραίτητο.
« Τελευταία τροποποίηση: Μάρτιος 10, 2007, 07:08:39 μμ από Δημήτρης Βλαχόπουλος » Καταγράφηκε
Διονύσης
Επισκέπτης
« Απάντηση #1 στις: Μάρτιος 14, 2007, 11:25:15 πμ »

...Στα βαθειά νερά ο Φορέας Διαχείρισης της Λιμνοθάλασσας...ελπίζω να ξέρει πολύ καλή... κολύμβιση...
Μήπως θα' πρεπε να ξεκινήσει την επαναδραστηριοποίησή του από πιό βατά, πρακτικά και επείγοντα θέματα;...
Εχει χρόνο μπροστά του γιά βουτιές στά βαθειά νερά...όρεξη και κουράγιο νά' χει... 
Ειλικρινά, ο Καλός Θεός να σας φωτίζει κύριοι του Φ.Δ.... Shocked Shocked 
« Τελευταία τροποποίηση: Μάρτιος 14, 2007, 12:37:56 μμ από Διονύσης » Καταγράφηκε
Σελίδες: [1]   Πάνω
  Εκτύπωση  
 
Μεταπήδηση σε:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC
Joomla Bridge by JoomlaHacks.com
Έγκυρη XHTML 1.0! Έγκυρα CSS!
Δημιουργία σελίδας σε 0.035 δευτερόλεπτα. 22 ερωτήματα.